Slatke modle od PLA plastike – ekološke i bezbedne

Zamislite da postoji materijal koji je ekološki prihvatljiv i siguran za kontakt sa hranom, a od njega se proizvode modle. Da, to je PLA plastika!

PLA plastika (polilaktid) se pravi od kukuruznog brašna i ostataka šećerne repe 🙂. Da li ste mogli i da pretpostavite tako nešto?

Hajde onda da istražimo nešto više o ovom interesantnom materijalu za vaše slatkiš – kreacije. 

Slatke modle od PLA plastike

 

Šta je tačno PLA plastika?

PLA plastika je biorazgradivi termoplastični poliester, napravljena od obnovljivih izvora poput kukuruznog brašna i ostataka šećerne repe, što znači da se razlaže u okolini bez stvaranja štetnih materija.

Kada birate PLA materijal za svoje modle, sigurni ste da je bezbedno u pripremi poslastica, za vas, vašu decu i sve koji će jesti vaše proizvode.

Pritom, doprinosite očuvanju životne sredine i smanjenju upotrebe konvencionalnih plastičnih materijala.

 

Prednosti korišćenja PLA materijala za izradu modli za slatkiše

Bezbedne za hranu

PLA plastika je potpuno bezbedna za upotrebu sa hranom. Ne sadrži štetne hemikalije ili toksine koji bi mogli preći u vaše slatkiše. To znači da možete stvoriti slatke čarolije za sebe i svoje najbliže bez ikakvih briga o tome.

Sigurne za decu

Možete biti bezbrižni ukoliko se mala deca dočepaju modli, naravno uz nadzor roditelja. S obzirom da su jako privlačnih i veselih boja, malci neće odoleti da ih strpaju u usta i malo gricnu. Treba paziti samo da to ne budu sitnije modlice sa tanjim oblicima, koji mogu lako da se otkinu, ali za one veće oblike ne brinite, jer ne mogu tako lako da ih odgrizu.

Jednostavno se obrađuju

PLA plastika se lako obrađuje, što je pravi blagoslov za sve koji vole da kreiraju jedinstvene oblike i dizajne za slatkiše. Nema potrebe za komplikovanim alatima ili tehnikama – samo maštovitost i sve što zamislite može da se napravi.

Način proizvodnje modlica je pomoću 3D štampača koji topi vlakna PLA od koga nastaju modlice kakve god zamislite. Tom prilikom nema otrovnih isparenja, što je jako značajno za sve one koji se bave izradom slatkih modli 🙂.

 

Raznovrsnost boja modlica

PLA materijal dolazi u različitim bojama i to je još jedna privlačnost, omogućavajući vam da dodate dozu šarma svojim modlama. Tako razbijate monotonost pri izradi vaših slatkiša. Svaka prilika postaje posebna uz razne boje modli.

Modle koje traju

PLA plastika je izuzetno izdržljiva, što znači da će vaše modle ostati u odličnom stanju tokom mnogih slatkih avantura. Bez obzira koliko često ih koristite, one ostaju pouzdane i postojane.

 

Kako očistiti i održavati modle od PLA plastike

PLA plastika je odličan materijal za izradu modli, jer je siguran za kontakt s hranom i ne zagađuje okolinu. No, kao i svi alati, takve modle takođe zahtevaju odgovarajuću brigu da bi vam dugo služile. Evo nekoliko jednostavnih koraka kako da ih čistite i održavate:

  • Pošto završite sa izradom slatkiša, prvo što treba da uradite je pažljivo isperete modle pod mlazom tople vode. Ovo će ukloniti veći deo ostataka slatkiša i olakšati kasnije čišćenje.
  • Nakon ispiranja, natopite modle u toploj sapunici sa blagim deterdžentom za suđe. Nikako nemojte koristiti agresivne hemikalije ili četke koje bi mogle oštetiti PLA plastiku. Koristite mek sunđer ili čistu krpu kako biste nežno očistili modle. PLA plastika se lako čisti, pa ne bi trebalo da imate problema.
  • PLA plastika je termoplastični materijal, što znači da omekšava pri određenim temperaturama. Stoga, nikada ne koristite vrelu vodu ili vruće sušenje kako biste ubrzali proces sušenja modli.

Ovo znači da ih ne perete u mašinama za suđe niti sušite u rerni, jer ih to može deformisati. Dozvolite im da se prirodno osuše na sobnoj temperaturi.

 

  • Izbegavajte upotrebu abrazivnih sredstava za čišćenje, kao što su četke sa tvrdim čekinjama ili abrazivne gobe. PLA plastika je osetljiva na ogrebotine, pa takvi materijali mogu oštetiti površinu modli.
  • Kada su vaše modle čiste i suve, čuvajte ih na suvom mestu. Ako ih ostavite na vlažnom mestu, mogu se oštetiti ili promeniti oblik tokom vremena.
  • Nemojte zaboraviti da povremeno proverite svoje modle kako biste bili sigurni da nisu oštećene ili istrošene. Oštećene modle mogu dovesti do loših rezultata prilikom izrade slatkiša.

 

Šta smo naučili?

Nadamo se da vam je ovaj vodič bio koristan.

Sada kada ste upoznati sa svim prednostima PLA plastike, možete da se prepustite svojoj kulinarskoj inspiraciji i napravite fantastične slatkiše, sa lakoćom i odgovornošću prema planeti.

Održavanje modli od PLA plastike je brzo i jednostavno, a vaše omiljene poslastice će uvek biti ukusne i privlačne. Slobodno dajte mašti na volju i eksperimentišite sa raznim oblicima i ukusima slatkiša. Naravno, tu je naša onlajn prodavnica gde ćete pronaći mnoštvo modela po vašem ukusu i želji, a uvek možete osmisliti nove oblike koje ćemo rado napraviti.

Ostavite odgovor

Korpa
Shop
0 items Korpa
Nalog