Kako odabrati pravu modlu? – Vodič u 4 koraka

Dragi kreativci,

Kako odabrati pravu modlu? Često čujemo od vas da zbog ogromne ponude na tržištu dođe do blokade kada je u pitanju odabir modli. Umesto da vam modle pomognu u lakšoj i bržoj izradi slatkiša, to postane pravo mučenje još na prvom koraku kod odabira, pa na kraju i do odustajanja.

Zato smo vam spremili naš vodič za odabir modli u samo 4 koraka.

vodic za odabir modle

1. Odabir materijala

Prvi korak pri odabiru uopšte nije vezan zapravo za modle. Prvo što je potrebno da odlučite jeste koje slatkiše ćete praviti. Od ovoga zavisi i za koje modle ćete se opredeliti.

  • Ako pravite nešto od čokolade, štanglice, mus, praline, punjene kocke (ili bilo koje druge oblike), najbolje je odabrati silikonske modle ili polikarbonatske kalupe za one malo veštije u radu sa čokoladom. Razlika u ova dva modela jeste samo u sjaju čokolade na finalnom slatkišu, a za kućne uslove je ipak mnogo lakše raditi sa silikonskim modlama.
  • Ukoliko ste „old school“ i navikli ste se na metalne modle, uvek možete odabrati ove modle za izradu sečenih kolača, različitih oblika, a najpogodniji su oni od prhkog testa. Metalne modle dolaze u raznim oblicima, ali su to uglavnom klasični oblici na koje smo svi navikli.
  • Ako ste ipak raspoloženi za neku širu kreativu, danas je tehnologija izrade plastičnih modli toliko napredovala da su mogućnosti neograničene, od veličina, tema, oblika, vrste modli za kolače, ali i modli za sva druga testa i različitih dekor masa kao što su fondan, sugar pasta i sl.

modle za kolace

2. Vrsta modle za slatkiše

Kada ste se odlučili za slatkiše koje pravite onda treba odabrati vrstu modle koja vam je potrebna. Glavno pitanje je da li vam treba modla za samu izradu kolača ili samo za dekoraciju?

Modle za popse služe za konkretnu izradu kuglica ili drugih oblika, ako ste u tom fazonu. Silikoni za mafine npr. su za izlivanje i pečenje mafina.

Dok su modle sa sekačima i utiskivačima za sečenje samih kolača tj. testa, ali i za dekoraciju istih. Sekače koristite da isečete testo oblika koje želite, a kada se kolači ili medenjaci ispeku iskoristite taj isti sekač kako biste isekli npr. fondan ili bilo koju dekoraciju u istoj veličini i obliku plus utiskivačem ukrasite svoju dekoraciju i vaši kolači izgledaće kao iz poslastičarnice.

Možete odabrati i modle specijalizovane samo za dekoraciju. Tu imate više izbora. Mogu biti emboseri koje možete koristiti za šaranje dekoracija za tortu ili dekoraciju poklopaca za mafine ili ćete možda odabrati modle za konfete i sitne dekoracije za popse ili druge primene.

kako odabrati pravu modlu? - vodic u 4 koraka

3. Veličina modle za kolače

Kod odabira veličine ponovo ćete se voditi vrstom slatkiša za koji ste se opredelili.

Standardne dimenzije bi bile sledeće:

  • Za „poklopce“ za mafine obično se koriste dekoracije prečnika 6cm, da pokriju mafin. Ukoliko ne želite da pokrijete celu površinu odabraćete manje dimenzije.
  • Po istom principu, za američke krofnice iz aparata, koristićete dimenzije 5-5,5cm, odnosno manje za sitnije ukrase. Imajte u vidu da kada su ukrasi manji imaju i manje detalja, a kod većih je naravno dovoljno prostora za više detalja i izraženije ukrase i modle za iste.
  • Ukoliko pravite medenjake, vanil kekse ili bilo koje druge kolače od prhkog testa dimenzije su obično 7-8cm u odnosu na vaše preferencije. Kod ovih modli je najviše mogućnosti za odabir modli sa različitim šarama, temama, utisnutim ili izdignutim otiscima i puno, puno detalja.
  • Modle za torte obično ćete birati u veličinama 10+cm.
  • Dekoracije za popse su uglavnom 3cm i manje od toga.

vodic za odabir modle

4. Odabir teme odnosno personalizacija modle

Poslednji ali možda i najzanimljiviji korak, jeste odabir teme, oblika i motiva vaših dekoracija tj. modli za dekoraciju kolača. U poslednje vreme je toliko širok dijapazon modlica tako da se možete slobodno igrati. Možete pogledati i našu ponudu u shopu. Ukoliko ipak ne pronađete ono što ste želeli, potrudili smo se da vam omogućimo što lakšu personalizaciju i izradu modli po želji.

Postupak

Kada ste odabrali i na odgovarajućem mestu čekirali veličinu koju želite, potrebno je samo još da dodate sliku sa vašeg računara ili iz telefona, pojaviće se mesto za upis teksta, opišite šta želite i dodajte u korpu. Imate mogućnost i dodavanja više slika.

Za brenedirane kolačiće i kekse sa tekstom možete odabrati i tu vrstu personalizacije OVDE.

vodic za odabir modle

Da sumiramo. Najvažnije kod odabira modli jeste koje slatkiše pravite. Na osnovu toga lako odaberete materijal, vrstu modle i veličinu, a potom vam ostaje samo još da se igrate motivima i ukrasima. Za svaki savet nam uvek možete pisati ovde, rado ćemo odgovoriti na sve vaše nedoumice.

Naš cilj je da budemo deo vaše kreativnosti i inspiracije. Šaljite nam slike svojih slatkiša i/ili nas tagujte na društvenim mrežama.

Instagram

Facebook

Ostavite odgovor

Korpa
Shop
0 items Korpa
Nalog