Domaći ili kupovni slatkiši? Za šta se odlučiti?

„Domaći slatkiši su jedina opcija!“, reći će iskusna domaćica koja godinama priprema slatke đakonije za decu i unučiće.
„Nemam vremena za pravljenje slatkiša, radije ću ih kupiti.“, reći će zaposlena mama koja ima hiljadu obaveza dnevno.

Ko je ovde u pravu?

Da bismo odgovorili na to pitanje, iznećemo prednosti i mane domaćih, ali i kupovnih slatkiša.

Domaći slatkiši

Domaći kolači, torte ili keksi su nešto što sve manje viđamo u našim domovima. Nekada je pravljenje kolača bilo deo porodične tradicije. Svi pamtimo bakin ili mamin kolač sa višnjama, čokoladnu tortu ili kremaste šnenokle koje su nas uvek čekale na stolu. I bilo nam je predivno, zar ne?

Ukus npr. domaćeg keksa zaista ne može da se poredi sa kupovnim.

Predivno ukrašena „homemade“ rođendanska torta je daleko bolja opcija od bilo koje iz poslastičarnice ili prodavnice.

Ručno pravljeno testo za kolače, koje ne sadrži silne E-ove, hemiju, veštačke boje i arome…Po nama, nemerljivo!

Da li je ovo što smo naveli dovoljno da ukaže na prednosti domaćih slatkiša u odnosu na kupovne?

Ok, hajde da sada popričamo i o manama. Postoji samo jedna mana, a to je njegovo veličanstvo Vreme, odnosno njegov nedostatak.

Ipak, sa dobrom organizacijom i malo volje, vreme za pravljenje domaćih slatkiša se može pronaći. Da li je to vikend, slobodno popodne posle posla, dolazak gostiju ili neka proslava, garantujemo vam da možete izdvojiti par sati za kreiranje slatkih čuda.

Jednostavniji recepti, ali i adekvatan pribor za rad vam pritom mogu značajno uštedeti vreme, ali i od vaših slatkiša napraviti prava mala remek dela.

Kupovni slatkiši

Znamo šta će većina vas reći. Danas su drugačija vremena. Jesu! Ljudi uglavnom rade po ceo dan, tako da čak i kada bi hteli da naprave nešto slatko, za to nemaju vremena. Stoga je jedna, ako ne i jedina prednost kupovnih slatkiša – ušteda vremena.

Opet, priznaćemo da nas grize savest svaki put kada deci ili sebi kupimo neki fabrički slatkiš. Još ako pročitamo njegove sastojke, moramo da se zapitamo da li je to uopšte OK raditi.

Neki od nas često kažu: „Ma kupiću samo jednom, a sledeći put pravim nešto kod kuće…“…Međutim, to „samo jednom“ najčešće ispadne svaki put.

Ipak, razmislite o sledećem. Kada pogledate pakovanje bilo kog kupovnog slatkiša, sitna slova (koja ćete jedva pročitati) će vam navesti sastojke koji u njih idu: glukozni sirup, fruktozni sirup, biljne (palmine) masti i ulja, glicerol, dinatrijum – difosfat, natrijum – hidrogenkarbonat, trinatrijum citrat, kalijum sorbat…Da li treba da navodimo dalje?

Posledica svega ovoga je da danas imamo sve više gojazne dece, koja, kako nam se čini, „rastu kao iz vode“. I mi smo jeli slatkiše, možda i više nego današnja deca, ali se nismo gojili. Razlog tome su upravo ove supstance koje zaista negativno utiču na ljudsko telo. Tu su i razne bolesti koje one izazivaju, poput insulinske rezistencije, dijabetesa i sl.

Zašto bismo našoj deci, a uostalom i sebi, to priređivali. Zašto bismo ih, na neki način, trovali hemijom koja „puca“ i iz kupovnog slatkiša, ali i iz ambalaže?

Izaberimo zdraviju opciju! Zar nije bolje makar jednom nedeljno izdvojiti malo vremena i napraviti nešto slatko, a kvalitetnije. Nije teško, verujte, a isplatiće vam se u svakom pogledu!

Sa našim modlama različitog dizajna, koje mogu biti i personalizovane, napravićete sjajne slatkiše različitih oblika koji će osvojiti srca vaše porodice i prijatelja. Pozovite nas i rado ćemo odgovoriti na svako vaše pitanje, veliko ili malo!

1 thoughts on “Domaći ili kupovni slatkiši? Za šta se odlučiti?

  1. Marija Pejčić kaže:

    Bravo!Sve pohvale za tekst!

Ostavite odgovor

Korpa
Shop
0 items Korpa
Nalog