5 načina za dekoraciju slatkiša

Dekoracija slatkiša može da bude prava umetnost. Kreativnost, volja i malo umeća su ponekad sve što je potrebno da bi naša torta, kolač ili bilo koja druga poslastica izgledali savršeno.

Ideje za ukrašavanje slatkiša se mogu pronaći svuda. Davno je prošlo vreme gvozdenih ili čeličnih kalupa od kojih je zavisio izgled naših kolača. Srce, cvet i eventualno još par oblika je sve što smo nekad imali.

Danas, pak, imamo ogroman izbor alata, ali i materijala sa kojima možemo dekorisati slatke, ali i slane zalogaje. Zato ćemo na ovom mestu otkriti 5 načina dekoracije slatkiša, od kojih su neki namenjeni čak i apsolutnim početnicima u kuvanju.

Glazura

Dekoracija slatkiša glazurom je u poslednje vreme toliko popularna, da se domaćice, ali i profesionalni poslastičari, bukvalno utrkuju čija će biti lepša i šarenija. Od najpoznatijih, izdvojićemo nekoliko:

  • Ganaš glazura,
  • Staklena (mirror) glazura,
  • Šećerna glazura,
  • Royal Icing glazura…

Recepti za sve ove vrste glazura su dostupni na kulinarskim web sajtovima, a na vama je da odaberete onu koja se najbolje slaže uz vaš slatkiš.

Fondan

Fondan je jestiva masa za oblikovanje, koju možete napraviti kod kuće, ali i kupiti u bolje snabdevenim radnjama. Po strukturi podseća na plastelin, te daje vrlo široke mogućnosti dekoracije.

Fondan je savršen jer, osim što se lako oblikuje, daje i mogućnost formiranja raznih oblika korišćenjem modli i kalupa.

U jednom od narednih postova objavićemo i najbolji recept za fondan, koji se vrlo lako pravi i ne sadrži aditive.

Šlag i mrvice (bombone, jezgrasto voće, žele, obično voće, čokolada…)

Za one koji su manje iskusni, šlag je idealna vrsta ukrašavanja. Malo truda oko mućenja, poslastičarski špric i mrvica mašte su sve što vam je potrebno da ukrasite vaše slatkiše.

Ukoliko u šlag ubacite i boju za kolače, vaša kreacija može dobiti izgled profi slatkiša iz neke bolje poslastičarnice.

„Old school“ dekoracija mlevenim orasima i čokoladom

Kada kažemo „Old School“, mislimo na period kada su naše mame i bake ukrašavale torte. Sećate se dečijih rođendana i slavlja kada su sve torte izgledale relativno isto?

Čokoladni fil i mleveni orasi koji su popunjavali neravnine ipak su odavali utisak svečanosti i izobilja. Stoga se nemojte ustručavati da primenite i ovu staru tehniku prilikom ukrašavanja kolača, jer će vas, ako ništa drugo, vratiti u detinjstvo, a vašoj deci približiti osećaj tradicije.

Voće

Dekoracija slatkiša voćem može biti vrlo uzbudljivo rešenje. Kada se uzme u obzir da osim sezonskog postoji i zaleđeno, ali i kandirano voće, tvrdimo vam da uz malo kreativnosti možete od vaše torte ili kolača napraviti čudo.

Raznovrsne boje voća se mogu tako lepo uklopiti, što će vaš kolač učiniti vrlo atraktivnim, pogotovo deci. Ako pritom znamo da je baš to voće najzdraviji deo kolača i da ga deca tako radije jedu, sa ovom dekoracijom sigurno nećete pogrešiti.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan. Obećavamo da ćemo i dalje objavljivati sadržaj koji će vam iznad svega biti koristan i zanimljiv.

Do tada, možete posetiti naš shop i pogledati naše modle za slatkiše, koje vam mogu postati nezamenljivi deo kuhinjskog pribora prilikom pripreme kreativnih slatkiša.

Ostavite odgovor

Korpa
Shop
0 items Korpa
Nalog